Članci

Sve što treba da znate o unutrašnjim hemoroidima

Članci

Mlada zena sedi sa bolnim izrazom na licu

Hemorodi su otečene vene u anusu i donjem delu rektuma, slični proširenim venama. Mogu biti unutrašnji i spoljašnji. Spoljašnji hemoroidi se razvijaju ispod kože i oko anusa i o njima smo pisali u prethodnim člancima. Ukoliko se šuljevi razviju u debelom crevu, blizu rektuma onda su u pitanju unutrašnji hemoroidi.

Simptomi

Unutrašnji hemoroidi retko kada izazivaju bol, pa mnogi ljudi i ne znaju da ih imaju. Ono što mogu primetiti je krv na toalet papiru, u stolici ili u VC šolji.

Kod nekih osoba hemoroidi mogu postati hronični te izazvati bol i ometati svakodnevne aktivnosti kao što su hodanje i sedenje.

Dobra vest je da se šuljevi u većini slučajeva povuku sami od sebe, u roku od nekoliko dana.

Uzroci

Opstipacija je glavni uzrok pojave unutrašnjih hemoroida, odnosno, često naprezanje tokom pražnjenja creva. Do zatvora pre svega dovodi nepravilna ishrana, nedovoljan unos vlakana i tečnosti. Pored opstipacije, drugi potencijalni uzroci unutrašnjih hemoroida uključuju česte dijareje i trudnoću.

Hemoridi i stres

Dijareja je jedan od simptoma upale hemoroida. Kada se izvrši veliki pritisak na perianalno područje, na primer, kada provodimo puno vremena sedeći u kupatilu ili kada imamo dijareju, vene se upale pritiskom napora u tom području. Stoga, kada je dijareja povezana sa stresom, stres može biti povezan sa upalom hemoroida. Saznajte više o uticaju stresa na nastanak hemoroida.

Kako tretirati unutrašnje hemoroide

Ukoliko primetite da imate unutrašnje hemoroide postoje neke stvari možete preduzeti.

Veoma je važno da ugroženo područje održavate čistim.

Redovna fizička aktivnost će pomoći vašem telu da pravilno funkcioniše i pozitivno će uticati na vaš probavni sistem. Fizička aktivnost stimuliše rad creva i smanjuje verovatnoću pojave dijareje i zatvora.

Verovatno najvažnija stvari u prevenciji hemoroida je unos dovoljne količine vlakana. Jabuke, kruške, sveže ili sušeno voće i povrće, mahunarke, hleb od celog zrna, ovsena kaša i druge žitarice pomažu u sprečavanju formiranja hemoroida i podržavaju dobro varenje. Izbegavajte previše vruću i začinjenu hranu. Unosite dosta tečnosti jer ona doprinosi dobrom varenju i “omekšava stolicu”. Najbolji izbor je svakako voda ali ne treba zanemariti ni sokove od povrća kao ni zeleni čaj.


Dodatak: Sok od suve šljive za pomoć kod zatvora

Sok od suve šljive može pomoći kod zatvora, a svaka tečnost će smanjiti pritisak pri pražnjenju, što sprečava naprezanje.

A evo kako ga možete napraviti, trebaće vam:

  • 1 kilogram zrelih šljiva
  • 200 grama šećera
  • 2 kašičice limunovog soka
  • 4 litra vode

Priprema soka:

Šljive dobro operite u hladnoj vodi, prepolovite i uklonite koštice. Šljive isecite na četvrtine, kako bi se kasnije lakše kuvale. Stavite ih u šerpu i potopite u 2 litra vode. Kuvajte u šerpi na laganoj vatri dok šljive ne omekšaju. Kada su šljive omekšale, izvadite šerpu iz rerne i ostavite da se malo ohlade. Nakon toga izvadite šljive iz vode u kojoj su se kuvale, a vodu obavezno sačuvajte. Šljive izmrvite u blenderu, pa ih procedite kroz cediljku. Proceđeni deo vratite u vodu u kojoj su se prethodno kuvali. Sada u šerpu dodajte šećer i limunadu i sve dobro promešajte. U šerpu sipajte još 2 litra vode i kuvajte na laganoj vatri dok se šećer ne rastvori. Za kuvanje je potrebno oko 15 minuta. Dok se šljive kuvaju, pripremite flaše za sok. Koristite staklene flaše, koje ste prethodno sterilisali u rerni. Sada ih lagano zagrejte, u rerni na oko 70 stepeni, pa u njih sipajte vreli sok – dok su još vrući. Nakon punjenja, zatvorite boce poklopcem, ili čepom za koji znate da će zaštititi sastav u boci od spoljašnjeg vazduha.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

11 + 14 =